Kansen creëren tijdens Boer zoekt perspectief

Op dinsdag 25 oktober stond de eerste editie van Boer zoekt perspectief op het programma. Boerenondernemers en jonge potentiële bedrijfsopvolgers kwamen bij elkaar om wijzer te worden in de mogelijkheden rondom bedrijfsopvolging. Ondersteund door experts op het gebied van bedrijfsopvolging werd het een inspirerende middag, waarin de deelnemers met een open en geïnteresseerde houding het gesprek aangingen.

“Het is mooi dat dit een open bijeenkomst is. Vaak worden deze meer achter gesloten deuren gehouden. Het is goed dat deze openheid het taboe er een beetje van afhaalt.”
- Deelnemer aan Boer zoekt perspectief -

De laatste jaren is het voor boeren steeds lastiger om een opvolger voor het bedrijf te vinden. Waar het bedrijf vroeger vrijwel standaard overgedragen werd aan een van de kinderen; is dit nu geen vanzelfsprekendheid meer. De boer moet op zoek naar een andere oplossing, waar dit in veel gevallen helaas leidt tot bedrijfsbeëindiging. Projectleider Businessmanagement Twan Penninx: “Erg jammer, zeker als je realiseert dat er veel jonge potentiële bedrijfsopvolgers rondlopen die graag aan de gang willen, maar de handvaten missen om écht iets op touw te zetten.”

Zaadje voor de toekomst

Voor Voergroep Zuid was deze ontwikkeling reden genoeg om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Twan: “Als coöperatie willen we door middel van een bijeenkomst als deze graag een faciliterende rol spelen, maar boeren en bedrijfsopvolgers moeten er uiteindelijk zelf uitkomen. Hopelijk planten we met Boer zoekt perspectief een zaadje voor een nieuwe samenwerking en zorgt de bijeenkomst ervoor dat boeren kritisch na gaan denken over hun mogelijkheden in de toekomst.” Dat de bijeenkomst stof tot nadenken gaf, benoemde ook een van de deelnemers: “Ik vond de bijeenkomst wel inzicht geven. Voor mezelf heb ik nu duidelijk welke stappen ik moet zetten bij een bedrijfsoverdracht.”

Wat opviel tijdens de bijeenkomst was de open houding van de deelnemers tegenover elkaar. Penninx: “Nadat de experts zich via een voorstelronde gepresenteerd hadden, gingen we over naar de kennismaking. Moeiteloos gingen de ondernemers onderling en met de experts in gesprek. Mooi om te zien dat je met een open houding tijdens een bijeenkomst als deze, maar ook daarbuiten, vanzelf kansen creëert.”

“De wetenschap dat je een opvolger hebt, ook als het je eigen kinderen niet zijn, motiveert mij enorm.”
- Deelnemer aan Boer zoekt perspectief -