Masterclass Agri-business 2021-22 was weer een succes!

De Masterclass Agri-business, met onderwerpen op het gebied van management en ondernemerschap, is door 15 deelnemers met succes afgerond. Zij ontvingen uit de handen van cursusleider Twan Penninx van Voergroep Zuid het certificaat. 

Voergroep Zuid vindt het belangrijk om ondernemers van de toekomst te ondersteunen in hun ontwikkeling en ondernemerschap. Met deze reden werd dit jaar voor de vierde keer de Masterclass Agri-business georganiseerd. Voor de Masterclass werd een programma samengesteld gericht op het uitwisselen van ervaringen van ondernemers uit de intensieve veehouderij. “Het programma bestond uit goede ondernemersonderwerpen die ik zeker in deze tijd nu nodig heb!” Aldus een van de deelnemers.

We trapten de Masterclass af met een tweedaagse introductiereis naar Oost-Duitsland. Daarna volgden acht seminars over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van management en ondernemerschap. Tijdens het eerste seminar kregen de deelnemers inzicht in de persoonlijke kwaliteiten. In de seminars die daarop volgden kwamen operationeel-, financieel-, en risicomanagement aan bod. Ook werd er gekeken naar stakeholdermanagement en bedrijfsoverdracht. “Allemaal onderwerpen die volop spelen bij deze groep jonge ondernemers. Tegelijkertijd zijn de ambities van de deelnemers zeer divers.” Aldus cursusleider Twan Penninx. 

“Het delen van de eigen ervaringen sprak me het meest aan.”

Waar de ene ondernemer juist wil groeien met het huidige familiebedrijf, door samenwerking met een compagnon, of door het ontwikkelen van nevenactiviteiten buiten de sector, raakt de andere ondernemer met groeiambities in de knoop. Veel voorkomende redenen hiervoor zijn: een disbalans tussen werk en privé, de hoge bedrijfsrisico’s of maatschappelijke en personele druk. Andere deelnemers kiezen ervoor om de huidige bedrijfsvoering te optimaliseren, bijvoorbeeld in rendement, productverwaarding of verduurzaming. Een enkeling twijfelt zelfs over het toekomstperspectief van de sector. Penninx: “Ook daarover wordt in deze Masterclass open over gesproken.” 

Voergroep Zuid is trots op deze Masterclass. Penninx: “We hebben wederom een inspirerend en interactief programma aangeboden met inbreng van inspirerende, externe deskundigen. Daarmee leveren we ook een wezenlijke bijdrage aan het persoonlijke ontwikkelingsproces van deze ondernemers. Ook na het afsluiten van de Masterclass zullen de contacten blijven. Zowel onderling als met de collega’s van Voergroep Zuid.”